Популярне

До Верховної Ради балотуватимуться як "вінницькі", так і "київські" вінничани

Центральна виборча комісія нарешті остаточно сформувала округи, по яких восени цього року будуть обиратися депутати-мажоритарники у Вінницькій області. Правда, ніхто з експертів не може сказати: навіщо було переробляти округи, сформовані ще у 2002 році.

Тим не менш вони відзначають: сюрпризів не відбулось і округи сформовані рівномірно.
Вінницька область за новим розподілом отримала 8 округів і тепер кордон округу райони навпіл не ділить. Як розповів В’ячеслав Телень, представник Комітету Виборців України у Вінницькій області, єдиний округ, який залишився у старих межах, - це округ №13 (Калинівка-Козятин). Щоправда, виборців там зменшилась на 10 тисяч.
- Ми уважно проаналізували ситуацію по Вінницькій області і загалом великих питань чи інших претензій розподіл області на округи не викликає, - каже В’ячеслав Телень. - Єдине, існують деякі небезпеки по 16-му виборчому округу (прикордонні райони. - Авт.), оскільки він витягнутий уздовж південного кордону області. І розтягнутість округу викликає побоювання щодо комунікації, своєчасної доставки бюлетенів на дільниці.
На думку громадської організації ОПОРА, яка також зробила свій аналіз, найбільше питань викликає теж округ №16.
- Справді, складно зрозуміти логіку формування округу №16, - розповідає Олег Левченко, представник громадської мережі ОПОРА, - 250 км з краю в край. І навіть з центру округу потрапляти доведеться через інший округ. Логіка його формування - незрозуміла. І у нас є певні припущення, що це було зроблено для того, щоб можна було охопити якомога більше прикордонних районів.
Який же попередній прогноз стосовно тих, хто обиратиметься по новонарізаних округах? Хоча офіційно агітація за кандидатів в депутати ще не ведеться, деякі ймовірні кандидати вже розпочали роботи через благодійні та соціальні фонди. Дехто з них роботи і не припиняв. Щодо "варягів" говорити поки що рано. Втім, очікується, що до області повернуться колишні земляки, які вже давно працюють у Києві.
Вибори до Верховної Ради України відбудуться 28 жовтня. Виборча кампанія почнеться 30 липня. Вибори відбуватимуться за змішаною пропорційно-мажоритарною системою - по 225 депутатів у загальнодержавному багатомандатному округу за партійними списками і в одномандатних округах.
Висування кандидатів за партійними списками і в одномандатних округах почнеться з 30 липня. Реєстрація кандидатів у депутати має завершитися 20 серпня. Партії і кандидати в одномандатних округах мають право почати передвиборчу агітацію з наступного дня після реєстрації.

Хто, де і як?

Округи №11 і №12 - це місто Вінниця. Поділ відбувається по річці Південний Буг. За новим розподілом, до міста добавились ще кілька сільських рад.
Округ №11 - Правобережна частина Вінниці, плюс частково Вінницький район. Очікується, що по цьому округу буде балотуватися бізнесмен Володимир Продиус. Можливо, тут же спробує свої сили екс-губернатор Олександр Домбровський. Ще один вірогідний кандидат - Сергій Кудлаєнко від "Фронту змін".
Округ №12 - Лівобережна частина Вінниці і частково Вінницький район. 12-й округ - традиційна "вотчина" Петра Порошенка. Можливо, на цьому округу спробує балотуватися лідерка обласного осередку партії "Батьківщина" Любов Щербаківська. Конкуренцію їм від партії "Свобода" спробує скласти Антон Бойдаченко.
Округ №13 - міста Козятин і Хмільник, Калинівський, Козятинський і Хмільницький райони. В окрузі не припиняв роботу юрист, народний депутат, голова Європейської партія України Микола Катеринчук. Є припущення, що Олександр Домбровський спробує свої сили в цьому окрузі, оскільки він сам родом з Калинівки.
Округ №14 - місто Жмеринка і Жмеринський, Барський, Літинський і Тиврівський райони. Ймовірно, що у цьому окрузі буде балотуватися колишній мер Жмеринки Віктор Жеребнюк (який зараз працює у Києві). До округу придивляється нардеп від блоку Литвина Василь Шпак.
Округ №15 - Мурованокуриловецький, Томашпільський, Тульчинський, Чернівецький і Шаргородській райони. Прогнозується, що у Шаргороді спробує свої сили заступник голови облдержаміністрації "регіонал" Іван Мовчан. А також Василь Вовк - колишній начальник головного слідчого управління Служби безпеки України.
Округ №16 - місто Могилів-Подільський, Крижопільський, Могилів-Подільський, Піщанський, Чечельницький, Ямпільський райони. Округ охопив прикордонні райони, тому є підозра, що там балотуватиметься Ігор Калетнік, головний митник України. А також Олексій Порошенко (старший), Оксана Калетнік - член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (племінниця нардепа Григорія Калетника).
Округ №17 - Ладижин, Бершадський, Гайсинський, Теплицький і Тростянецький райони. Ймовірно, у рідній Бершаді спробує свої сили екс-голова облради Григорій Заболотний. З Ладижина піде Микола Кучер - генеральний директор агропромислового підприємства "Зернопродукт МХП", що входить до складу групи компаній "Миронівський хлібопродукт". Можливо, нардеп Анатолій Матвієнко повернеться з Києва для обрання у цьому окрузі.
Округ №18 - Іллінецький, Липовецький, Немирівський, Оратівський і Погребищенський райони. Тут спробує сили Віктор Качур, екс-мер Немирова. Можливо, Олександр Глусь з компанії "Nemiroff" та, ймовірно, Ігор Калетнік, головний митник України. Пише misto.vn.ua/ua/home/days/4684

Вінниця

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією