Популярне

За зіпсований в магазині товар платити не потрібно

Часто у магазинах трапляються такі випадки, коли людина, йдучи повз вітрину ненароком зачіпає товар, що лежить неналежним чином. Той одразу падає до землі й пошкоджується. За традицією, працівники магазину або охорона одразу вимагають сплатити повну суму відшкодування.

Державна споживча служба повідомляє, що за пошкоджений або розбитий товар покупець не несе відповідальності, тому йому не радять поспішати загладжувати свою провину й платити гроші. У статті 323 Цивільного кодексу України сказано, що за ризик випадкового пошкодження майна відповідає власне магазин, а на покупця переходить тільки за умови, якщо він вже вніс за нього кошти (це стаття 668 Цивільного кодексу України). Іншими словами, клієнт  не має платити штраф за пошкоджений товар, бо він його ще не купив.
Буває, що адміністрація магазину, всупереч усім доказам, все одно вимагає плати за товар. У такому випадку наполягайте на створенні Акту про нанесення шкоди з переліком усіх фактів Вашої провини. Фахівці радять запам’ятати, що вину  й необхідність оплати за товар підтверджує тільки суд, тому в таких випадках у магазині нічого не оплачується, а тільки фіксується. 
Якщо в торговому приміщенні відмовляються скласти акт, то пам’ятайте, що у ч. 2 статті 17 ч.2 Закону України «Про захист прав споживачів» зазначено, що споживача заборонено змушувати придбати непотрібний йому товар чи товар неналежної якості. Однак Вам все одно потрібно довести, що річ пошкоджена ненавмисно. Тут у пригоді стануть камери відеонагляду. Якщо охоронці магазину вирішили бути більш рішучими  й не випускають Вас з торгового залу, не забувайте, що у статті 19 (пункти 1,4,5) Закону України «Про захист прав споживачів» забороняється агресивна підприємницьаї діяльність з елементами примусу. В таких випадках найкращий варіант – викликати поліцію.

Ольга Рогацька
Всі статті автора

Бізнес

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією