Популярне

Особливості горизонтального і вертикального типу кар’єри

Багато хто вважає, що кар’єра — це процес постійного підвищення на посаді. Від молодшого спеціаліста до старшого, від асистента до топ-менеджера.

Але що робити, якщо ви не хочете ніким керувати, брати відповідальність за бюджети і носити строгі костюми? Насправді є два головні принципи кар’єрного зростання. Кожен тип має свої плюси і мінуси. Експерти Міжнародного кадрового порталу hh.ua розповідають про вертикальний і горизонтальний тип кар’єри.

Вертикальний тип кар’єри
Це кар’єра у загальноприйнятому розумінні: від нижчої посади до вищої. Наприклад, ви приходите в компанію працювати кур’єром, а стаєте керівником відділу логістики. Або починаєте молодшим секретарем, а потім очолюєте адміністративно-господарський відділ. Як правило, зростання відбувається всередині однієї компанії або в одній і тій самій галузі. Разом із посадою підвищується обсяг відповідальності співробітника і рівень зарплати.

Плюси вертикального типу кар’єри
— У розумінні більшості така кар’єра — синонім успіху.
— Ви вирішуєте амбітні задачі, на вас лежить велика відповідальність, ви керуєте іншими людьми і приймаєте фінансові рішення.
— Ви обличчя відділу (або департаменту, або регіонального представництва).
— Це великі можливості для розвитку і вас як особистості, й бізнесу, яким ви займаєтесь.
— Висока зарплата.
— Вертикальне зростання можливе практично в будь-якій компанії, у будь-якій професійній сфері.

Мінуси вертикального типу кар’єри
— Інколи відповідальність буває надто великою. Через це можлива перевтома або вигорання.
— Вам доведеться жити в напруженому графіку, рано вставати, пізно лягати, нести відповідальність не лише за процеси, але й за людей.
— Чим більше у вас відповідальності, тим складніше дотримуватись балансу між роботою і особистим життям.
— Чим вища ваша посада, тим більше до вас уваги. Чекаєте на офісні плітки й особливу увагу до вашого особистого життя збоку підлеглих.
— Вертикальна кар’єра завжди має «стелю». На наступний посадовий рівень пробитись усе складніше й складніше.

Горизонтальний тип кар’єри
Це розширення відповідальності співробітника в рамках одного відділу. У певному сенсі це природній шлях розвитку професіонала. Ви починаєте як молодий спеціаліст, у процесі роботи «прокачуєте» навички, навчаєтесь новому, концентруєтесь на визначеній темі й стаєте професіоналам із вузькою спеціалізацією.
Такий професіонал може відповідати не лише за свою роботу, але й за роботу оточуючих: делегувати обов’язки, консультувати, приймати або не приймати роботу. У такого співробітника збільшуються обов’язки, зростає зарплата, розширюється функціонал. І все це відбувається, швидше за все, в рамках одного відділу.
Найочевидніші приклади горизонтального типу кар’єри: івент-менеджер — арт-директор, копірайтер — старший редактор, швачка — дизайнер.
До горизонтального росту належить підвищення розрядів, категорій, присвоєння наукового ступеню.

Плюси горизонтального типу кар’єри
— Ви прокачуєте свої навички і стаєте цінним професіоналом у своїй галузі. Чим вужча ваша спеціалізація, тим більшою буде ваша ціна. Думка вузьких висококваліфікованих спеціалістів більше цінується при наданні коментарів в ЗМІ й наукових роботах. Вас будуть запрошувати читати лекції і проводити майстер-класи, щоб Ви поділились унікальними знаннями і досвідом роботи в проф. галузі.
— Ви перебуваєте в процесі постійної самоосвіти й глибинно вивчаєте конкретну тему. Вас залучають поділитися своїми знаннями з іншими.
— Слідом за вашими знаннями й навичками зростає ваша зарплата.
— Ви займаєтесь переважно тим, що має відношення до вашої спеціальності. Або навчаєте інших. Вам не доведеться займатись бюджетом, найманням співробітників та іншими адміністративними питаннями, які традиційно вирішують управлінці.
— Горизонтальна кар’єра передбачає меншу зону відповідальності. Ви відповідаєте лише за наслідки своїх рішень.
— Горизонтальний тип кар’єри не має «стелі». Усе залежить лише від ваших професійних цілей і прагнень.
— Люди, які вибрали горизонтальний тип кар’єри, можуть спокійно підтримувати дружні стосунки з колегами, не беручи участі в боротьбі за посади. Ви конкуруєте за результат, а не за посаду.
— Ви маєте більше свободи дій, ніж людина на керівній посаді. Швидше за все, вам не потрібно буде «виглядати по-представницьки», вести переговори з топ-менеджерами, «відповідати рівню».

Мінуси горизонтального типу кар’єри
— Ваш авторитет у відділі може рости, але при цьому підвищення посади ви не отримаєте.
— Підвищення заробітної платні може не бути таким суттєвим, як у випадку з переходом на посаду вищого рівня.
— Горизонтальний вектор розвитку більше підходить спеціальностям, де знадобиться багато прикладних навичок: редакторам, дизайнерам, програмістам, журналістам, ілюстраторам.

Вище описані два типи кар’єри в їхньому чистому вигляді. У реальності все складніше: дуже часто один тип кар’єри не може існувати без іншого. Навряд чи вдасться побудувати вертикальну кар’єру без достатньої професійної бази, накопиченої за роки «горизонтального зростання», — інакше в керівника не буде достатньо досвіду, щоб приймати рішення й нести за них відповідальність. А при успішному формуванні горизонтальної кар’єри неможливо не бути лідером думки, наставником і порадником.
Головне питання — у ваших бажаннях і прагненнях. Адже якщо займатись справою, близькою за духом, у манері поведінки, притаманній натурі, — результат не примусить на себе довго чекати за будь-якого типу побудови кар’єри.
 

Міжнародний кадровий порталHeadHunter Україна
Всі статті автора

Бізнес

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією