Популярне

Екзотичні птахи замість качок

У родини Джулигів на подвір’ї красуються благородні павичі, африканські страуси та барвисті фазани.

Зінаїда Іванівна та Володимир Михайлович, мешканці села Михайлівка Ярмолинецького району, спробували поекспериментувати шість років тому. Тепер разом із курми та індиками вони розводять страусів, павичів та фазанів. Кури в подружжя також незвичайні: китайські пухові, декоративні клубочки, хохлатки... Екзотичні пернаті живуть під одним дахом, але кожен вид у своєму вольєрі. Тут є срібні, бананові, королівські та мисливські фазани, рідкісна порода голубів, чорнокрилі павичі. Загалом на одному подвір’ї мешкає понад 50 різних пернатих.

Страус морозів не боїться!
Ідея розводити страусів належить Володимиру Михайловичу. Саме він свого часу привіз трьох тримісячних пташенят із Київської області, віддавши за них 3,5 тисячі гривень. Птахи виросли і чудово адаптувалися. Для вигулу Філі, Варвари та Фроськи господарі побудували просторий вольєр із годівничками, а спати «африканці» вмощуються в персональному сараї. Там вони й зимують. До речі, українські морози пернаті екзоти переносять із неабиякою стійкістю. Лише страусенят пенсіонерам вивести ніяк не вдається, хоча й мають власний спеціальний інкубатор і щороку підкладають у нього страусині яйця. Наступним «поповненням» у міні-зоопарку Володимира та Зінаїди Джулигів були павичі, яких вони придбали вже за ініціативи господині. «Головне правило догляду за крилатими – це любов і терпіння. Потрібно, передусім, любити природу, - каже Зінаїда Іванівна. – І я, і чоловік, і моя донька любимо всіх своїх підопічних, напевно, саме тому нам доглядати за ними неважко. До прикладу, фазани , павичі та декоративні курочки зовсім не вибагливі. Вони харчуються усім тим, що й звичайні кури, справно несуться і висиджують потомство. Зараз ми якраз очікуємо на поповнення у павичів. Страуси ж їдять кропиву, люцерну, пшеницю, ячмінь, кукурудзу та овес. У їхньому раціоні до двох кілограмів зерна щодня. Але найбільше вони люблять ягоди кизилу, кущ якого росте поруч із вольєром, яблука та бурячки».

Міні-зоопарк та птахоферма — два в одному
У Михайлівці двір родини Джулигів знає все село. Дуже часто люди приходять, щоб подивитися на екзотичні «диковинки», хочуть придбати пір’я або яйце на пам’ять чи сфотографуватися. Але без зайвої необхідності вхід у вольєр зі страусами суворо заборонений - великі птахи можуть легко затоптати людину. Підкоряючись інстинктам, вони часто поводяться досить агресивно (до речі, дорослий птах важить приблизно 150 кілограмів).

Але Володимира Михайловича вони знають та впізнають. Адже саме він постійно їх годує, напуває й збирає знесені яйця. При правильному догляді за сезон два страуси несуть понад 60 яєць (по яйцю через день). «Страусине яйце важить 1,5 кілограма. Воно майже нічим не відрізняється від курячого, хіба що білок злегка фіолетового кольору, - запевняє пані Зінаїда. – Якщо приготувати з нього яєчню, то якраз вистачить на усю сім’ю. Це десь приблизно 10 курячих яєць». Частину яєць пенсіонери продають. Вартість одного — лише 50 гривень (на відміну від Києва, де страусине яйце коштує 150 доларів!).

Екзотичні пернаті – це для душі
Незважаючи на те, що в страуса цінується все: і м’ясо (не містить холестерину), і шкура, і кігті (для обробки алмазів), і очі, і жир (використовуються в медицині), ще не всі наші люди, за словами Зінаїди Іванівни, готові до такої гастрономічної вишуканості. Тому основне призначення міні-птахоферми родини Джулигів – естетичне. А вже про те, щоб вирощувати екзотів заради м’яса, пенсіонери взагалі чути не хочуть. “Вони ж такі милі, такі цікаві. Кожен неповторний та гарний», - додає господарка екзотичних птахів. Зінаїда та Володимир Джулиги не збираються зупинятися на досягнутому. Господиня, до прикладу, мріє придбати ще декілька нових видів фазанів. Фермери запевняють, що лише радітимуть, якщо кількість їхніх пернатих збільшуватиметься.

Пише ye.ua

Хмельницький

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією