Популярне

Хмельницькі гінекологи здавали іспит

Нещодавно медики гінекологічного відділення Хмельницької обласної лікарні пройшли оцінювання в рамках міжнародної програми «Базові лапароскопічні навички».

Ініціаторами навчання через Інтернет стали канадці, тому саме представник із цієї країни, лікар Оскар Хінао, приїхав у Хмельницький для проведення іспиту. Ще одним членом екзаменаційної комісії була професор кафедри акушерства та гінекології Донецького національного медичного університету Ірина Могільовкіна. Навчання тривало три місяці й розпочалося за ініціативи заступника головного лікаря Хмельницької обласної лікарні з акушерсько-гінекологічної роботи Лариси Притуляк, яка також пройшла курс і здала іспит. «Мета курсу: зробити медицину безпечнішою, навчитися працювати з новітньою технікою та інструментами, удосконалити свої практичні навики, - каже Лариса Вікторівна. - Я вважаю, що нам дуже пощастило вчитися за цим курсом, адже в Україні подібне навчання проводилося лише в Донецьку, Львові та у нас, у Хмельницькому». Лапароскопія останнім часом стає дуже популярним методом діагностики й терапії. Ця медична процедура передбачає огляд черевної порожнини через отвір у черевній стінці за допомогою оптичної системи лапароскопа. Вона буває трьох видів: діагностична - візуальний огляд органів черевної порожнини із застосуванням додаткового маніпулятора; оперативна - виконується практично весь обсяг гінекологічних операцій; контрольна - проводиться для контролю за ефективністю раніше проведеного хірургічного лікування. Це мікрохірургічне втручання. Вона дозволяє уникнути великих серйозних операцій, при яких розрізаються стінки живота та матки. Зрозуміло, що мінімальне втручання дає й мінімальні наслідки. Адже будь-які маніпуляції в порожнині матки залишають по собі слід, що може обернутися для жінки безпліддям. Після лапароскопії пацієнтку виписують додому в мінімальний термін. У неї залишаються лише маленькі рубчики. Згодом вони практично зникають. Таким чином, при лапароскопії можна як побачити, так і видалити практично будь-які порушення будови матки, труб і яєчників - як уроджені, так і набуті. «Ця програма забезпечує базові навички хірургам, гінекологам, урологам, - запевняє Ірина Могільовкіна. - Але головна наша мета – це, передусім, безпека наших пацієнтів. Тому ми навчаємо лікарів правильно працювати на стимуляторах. Методики тренування підібрані таким чином, що охоплюють всі технічні маніпуляції в черевній порожнині».

Пише ye.ua

Хмельницький

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією