Популярне

Сьогодні - день заснування у Празі Українського історико-філологічного товариства

Сьогодні, 30 травня, у Празі засновано Українське історико-філологічне товариство. У США - День поминання, у Великобританії - Весняний вихідний, у Хорватії - День незалежності, на Фіджі - День Рату Сір Лала Сукуна.

У цей день у 1876 році у німецькому містечку Емс російський цар Олександр ІІ підписав Емський указ, спрямований на придушення української мови та культури, у 1896 — у Нью-Йорку зафіксовано першу автоаварію, у 1923 — у Празі засновано Українське історико-філологічне товариство на чолі з Дмитром Антоновичем, у 1982 — 16-м членом НАТО стала Іспанія (перша країна з часу вступу ФРН в 1955 році), у 2000 — у день похорону українського композитора Ігоря Білозора, померлого від травм, отриманих у бійці зі шовіністично налаштованими молодиками, на вулиці Львова вийшло понад 100 тисяч людей.

 

30 травня День Ангела відзначають: Євдокія, Єфросинія, Степан, Фелікс, Ян, Андроник, Давид.

 

У цей день народилися:

1220 — Олександр Невський, князь новгородський, великий князь володимирський, правнук Юрія Долгорукого.

1423 — Георг фон Пурбах, австрійський астроном і математик.

1814 — Михайло Бакунін, російський революціонер, публіцист, теоретик анархізму і народництва.

1846 — Карл Петер Фаберже, ювелір.

1887 — Олександр Архипенко, український скульптор та художник, один з основоположників кубізму в скульптурі.

1899 — Ірвінг Грант Тальберг, американський кінопродюсер, один з 36 засновників Американської академії кіномистецтв; його іменем названо приз, що вручається на церемонії присудження «Оскарів» видатним кінопродюсерам.

1909 — Бенні Гудмен, американський джазмен, кларнетист, прозваний «королем свінгу».

1934 — Олексій Леонов, льотчик-космонавт СРСР, першим у світі вийшов у відкритий космос.

1937 — Олександр Дем’яненко, російський кіноактор («Кавказька полонянка»).

1957 — Оксана Білозір, співачка, Народна артистка України, екс-міністр культури і туризму.

1960 — Теодор Кучар, американський диригент, керівник Національного симфонічного оркестру України (1994—1999).

Пише zaholovok.com.ua/

Закарпаття

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією